KOMUNIKAT DUW W SPRAWIE BARSZCZU SOSNOWSKIEGO |
|
|
Wpisa³: Administrator
|
03.07.2015. |
Na terenie woj. dolno¶l±skiego stwierdzono wystêpowanie gro¼nego chwastu
- barszczu Sosnowskiego. Jest to ro¶lina dwuletnia, która w pierwszym
roku wytwarza rozetê li¶ci (du¿e, pierzastodzielne), a w drugim wytwarza
pêdy nasienne (baldachy).
W polskich warunkach ro¶lina ta mo¿e wyrastaæ
do wysoko¶ci 3,5 - 4 metrów.
Ro¶lina ta czêsto wystêpuje na terenach
wilgotnych w pobli¿u cieków wodnych, kana³ów i rowów. W³oski znajduj±ce
siê na li¶ciach i ³odygach barszczu Sosnowskiego wydzielaj± substancjê
parz±c±. Parz±ce dzia³anie tego zwi±zku nasila siê podczas s³onecznej
pogody i wysokiej temperatury oraz du¿ej wilgotno¶ci powietrza. Kontakt z
tymi ro¶linami powoduje zapalenie skóry, powstawanie pêcherzy, nie
goj±ce siê rany i d³ugo nie zanikaj±ce blizny oraz zapalenie spojówek.
Roztarte li¶cie lub ³odyga maj± charakterystyczny zapach kumaryny.
METODY ZWALCZANIA
Najbardziej
powszechn± i skuteczn± metod± zwalczania barszczu Sosnowskiego jest
jego wykaszanie, oko³o 2 do 4 razy w sezonie. Ca³kowite wyeliminowanie
ro¶lin polega na ich „zmêczeniu”, czyli bardzo czêstym koszeniu. Mo¿na
te¿ wykorzystaæ do zwalczania metodê chemiczn±. Do zwalczania zbêdnej
ro¶linno¶ci zalecane s± herbicydy zawieraj±ce glifosat np. Roundup
360 SL W miejscach, gdzie dosz³o do rozsiania nasion barszczu, walkê
nale¿y zaplanowaæ na 3-4 lata (zgodnie z ¿ywotno¶ci± nasion).
UWAGA!
Wszystkie
osoby bior±ce udzia³ w zwalczaniu barszczu Sosnowskiego bez wzglêdu na
stosowan± metodê i wykonywan± pracê, musz± byæ dok³adnie poinformowane o
szkodliwo¶ci oraz toksycznych i parz±cych w³a¶ciwo¶ciach tej ro¶liny,
ponadto musza byæ wyposa¿one w odpowiednie ubrania ochronne.
|
Zmieniony ( 03.07.2015. )
|