Agencja Rynku Rolnego informuje, że od 1 grudnia 2015 r. rozpoczął się nabór wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wnioski
można składać w dniach od 1 grudnia 2015 r. do 29 stycznia 2016 r.
w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu, 53-333 Wrocław, ul.
Powstańców Śląskich 28/30.
Pomoc
przyznawana jest rolnikowi aktywnemu zawodowo, który uczestniczy w systemach
jakości, wytwarza produkty, przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do
spożycia przez ludzi oraz spełnia określone warunki. Aby skorzystać z pomocy
należy wytwarzać produkty:
a)
których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych
specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie
systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z
14.12.2012, str. 1) lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych
oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia, lub
b)
objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr
834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i
znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr
2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub
c)
objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów
winiarskich, o których mowa w części II tytule II rozdziale I sekcji 2
rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17
grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych
oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr
1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z
późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1308/2013”, lub
d)
integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 8 marca 2013
r. o środkach ochrony roślin (Dz. U. z 2015 r. poz. 547), lub
e)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, lub
f)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program”, lub
g)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System”, lub
h)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food
Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi
owsianej”, lub
i)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food
Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, lub
j)
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food
Products” – „Wędliny”.
Szczegółowe
informacje nt. warunków i trybu przyznawania (w tym formularze wniosków),
wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania „Wsparcie na
przystępowanie do systemów jakości” dostępne są na stronie internetowej Agencji
Rynku Rolnego http://www.arr.gov.pl/wsparcie-rynkowe/wsparcie-na-przystepowanie-do-systemow-jakosci oraz
w siedzibie Oddziału Terenowego Agencji we Wrocławiu, 53-333 Wrocław, ul.
Powstańców Śląskich 28/30, tel. 71 3350148, 71 3350165, 713350143,
713350143136.
|